OVER STRESS

veertje ronde tekst 2

Spanning (stress) is een natuurlijke reactie van het lichaam die ervoor zorgt dat je goed kan reageren op de omstandigheden. ‘Gezonde’ stress helpt ons om uitdagingen aan te gaan. De spanning die je bijvoorbeeld voelt bij een examen of een wedstrijd, zorgt ervoor dat je alert en gefocust bent, waardoor je goed kan presteren.  Als de gebeurtenis voorbij is, voert je lichaam de spanning af en kunnen lichaam en geest zich herstellen. Bij ‘ongezonde’ stress is er sprake van overbelasting. De fysieke of mentale spanning is teveel, omdat het te lang duurt, te vaak voorkomt of te heftig is. De spanning wordt niet meer afgevoerd, maar bouwt zich op. Het lichaam wordt overbelast en raakt in onbalans.

Bij onbalans, door lichamelijke of geestelijke overbelasting, geeft het lichaam ons waarschuwingssignalen. Je krijgt bijvoorbeeld hoofdpijn, een stijve nek of vermoeidheidsklachten. Het lichaam leert ons op dat moment eigenlijk dat we ontspanning nodig hebben. Vaak luisteren we niet goed, wat resulteert in het vasthouden van spanning in het lichaam. En zo kunnen er spanningspatronen ontstaan die ons uiteindelijk in de weg gaan zitten. Massage kan je er bij helpen deze spanningspatronen los te laten en de balans te herstellen. Hiertoe kunnen naast ontspannende massage- en bewegingstechnieken ook diepere massagetechnieken en ademoefeningen ingezet worden. Het lichaam en de ‘klachten’ zijn een hulpmiddel om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke grens tussen je aanpassingsvermogen aan de omstandigheden en overbelasting, zodat je hier naar kunt handelen.

Steeds meer mensen kiezen bewust voor massage als onderdeel van een gezonde leefstijl en nemen zo zelf verantwoordelijkheid voor hun welzijn.

Back to Top